Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2011 19:42 - Какво е Дхарма част 2
Автор: sahajayoga Категория: Други   
Прочетен: 3963 Коментари: 0 Гласове:
5



imageВъпреки множество модерни интерпретации за Кришна , той не е бил женкар. Древните (и по- автентични)  свещени писания показват , че той е бил напълно невинен, без всякаква похот или алчност. Така че Кришна като есенция на чистотата  е бил същността на Дхарма и учител на йогийската духовност.
Днес Курукшетра е бойното поле на човешкия ум . Войната Махабхарата е борбата между най - възвишените стремежи (истина , красота и съзнание) и нашите груби желания  (сигурност, сензация и власт). Като индивиди ние просто избираме една от страните.  Когато изберем като Пандавите ние избираме Дхарма и плодовете на духовната еволюция. Целият космос (Шри Кришна) ни води през битката на живота и ние всъщност защитаваме честта на Драупади. Божестваното женско начало извор на истина в нас. Избирайки Кауравите се обричаме на поражение , тъй като сме "гласували" против Божествения ред. Самата Дхарма ще ни разруши и ние се превръщаме в заложници на очакваната от нас награда.
Тези легенди илюстрират важноста на Дхарма ,както на Земята , така и на Небето. Махабхарата е много по стара от известните разработки на класическа Гърция. Дори произходът и е загадъчен  : написана е от мъдреца Вйаса , който видял цялата история в състояние на медитация, хиляди години преди събитието .
Когато Моисей донесъл Десетте Божи заповеди от върха Синай , той казал на израилтяните , че Дхарма е била Божествения закон , чрез който те (които обичат истината)  са се стремили и са се освободили  от техните египетски господари по робство и са достигнали обетованата земя (духовна свобода).
Въпреки , че Мохамед повел своите последователи в кървава у ужасна война, за да защити закона на Исляма (Дхарма) от десетките убииства и идолопоклонничества ,той описал физическата война катго по малкия Джихад (араб. свещена война) ,"Великият Джихад " е безкрайно по - трудна война , която търсачите водят в себеси за морално пречистване , смърт на еготои победа над желанията , обвързаностите и обусловеностите.
Христос ни казва , че прошката ни освобождава от нашето собствено дребнаво его (и от неговите "качества" като мъст , гордост, агресия , чувство на завист) , така че да можем да останем на пътя на Дхарма .Христовите послания са започатани в изявления като : "Той ,който гледа жена с похот , вече е извършил прелюбодеянието"  . С други думи външният морал е недостатъчен  , тъи като истинската Дхарма е чистотата на сърцето и ума.image



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sahajayoga
Категория: Други
Прочетен: 236903
Постинги: 41
Коментари: 94
Гласове: 1347
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031