Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2011 15:24 - Какво е Дхарма част 1
Автор: sahajayoga Категория: Други   
Прочетен: 9367 Коментари: 0 Гласове:
4



Какво е Дхарма ?  Защо това е важноза нас в този модерен свят? Защо  мъдреците от древните или от всяка една цивилизация са настоявали ,че  Дхарма е единствения истински път за осъществяването ни?

Дхарма е космически принцип , който е трудно ако не и невъзможнода бъде дефиниран. Наистина Дхарма е нашето истинско място в космическия процес: във времето, пространството, съзнанието , в мислите, делата и желанието. Вечнничт принцип на Дхарма определя хармоничните функции на космическия механизъм. За да изпълни нашата роля в Божествената игра, поведението ни трябва да е според Дхарма. Това означава , че би трябвало да правимправилното нещо, на правилното място , по правилния начин и поради правилната причина.  По този начин постигаме баланс. Когато установим баланс в себеси , осигуряваме благополучие за нас самите  и благополучие за обществото. И се отваря  пътят, подготвен за нас от Божественото.

Дхарма е термин от изтока, чийто западен еквивалент може да включва  морал, етика, добродетел, справедливост и чистота. За жалост повечето от тези тернини не са на мода в нашата съвременна култура. И все пак  Дхарма е тази , която води търсачите на истината  към развиване на гнозис.
Вярва се , че в Индия божеството Шри Вишну е приел повече от 9 инкарнации (аватари) на тази земя, за да защитава праведните (тоест тези , които живеят според Дхарма) ,срещу демоничните сили (адхарма) .image
Като воиннът- принц  Шри Рама, Бог Вишну спасил Богинята Сита от неморалните намерения на Равана - десетоликият демон цар на Ланка. Равана бил насилник , матреиалистичен и егоистичен завоевател , който презрял волята на Небесата. Чистият и невинен Рама провел страшна битка срещу царя - демон и неговата армия на тъмнината, като накрая го убива с една единствена сребърна стрела.  Армията на Рама , състояща се от  мечки и маймуни въоръжени с не повече от камъни и клони ликували , че получили своята любима Сита и Божественият ред бил възстановен.
Тази легенда за Рама , наречена Рамаяна , ни учи , че сътбата  на човек , който защитава Дхарма е да побеждава злото и невежеството. Действително  целият Космос се притича на тяхна  помощ , което е показано чрез предаността на мечките , маймуните и други аспекти на природата.
Основното при защитаването на Дхарма е светоста на жената , в този случай Сита , която е Богиня , Божествена женска инкарнация .  Смъртта на Равана от една единствена сребърна стрела показва космическата сила на дхармичната чистота на Рама.image
Шри Кришна (около 4000 г. пр. Хр.) също инкарнира , за да унищожи демоните противопоставящи се на Дхарма . За разлика от времето на Рама ключваща смърта ,нечистотата (порочноста, адхарма) не бла присъща вече само за демоничните раси сами по себеси , но започнала да се прокрадва и в умовете на хората. Кулминационната точка в живота на Шри Кришна е войната Махабхарата, която е била единствената моментна война между две кралски фамилии включваща смърта на повече от два милиона воойни на бойното поле , наречено Курукшетра (сега Ню Делхи). Цялата битка се върти около божествената жена , наречена Драупади. Фамилията Каурава (лошите) са оскърбили нейното целомъдрие в кралския двор след като след като измамили фамилията Пандава (добрите) в игра на зарове. Застрашавайки честта на жена, Кауравите са потънали в най - дълбоко ниво на адхарма . По този начин  егоистичните и изпълнени с омраза Каурави  застрашили древната същност на индийската цивилизация. Кришна довел до победа Пандавите на бойното поле на Курукшетра, често чрез свръх естествена намеса , за да бъде отмъстена Драупади и да възтържествува Дхарма.  За разлика от Рама, Кришна не е спазвал очевидните правила на Дхарма . По - скоро той е видял  същественото във всяка ситуация и е действал  по такъв начин , че да прояви най - великото Божествено добро.



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sahajayoga
Категория: Други
Прочетен: 236924
Постинги: 41
Коментари: 94
Гласове: 1347
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031