Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2009 19:25 - Десният канал
Автор: sahajayoga Категория: Други   
Прочетен: 1245 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 10.11.2009 20:19


               Десният канал - Пингала Нади (слънчев канал)

качества: Раджо Гуна, бъдеще , свръх съзнание
телесен израз:
дяснасимпатикова нервна система
място на р
ъката : цялата дясна ръка
проявления :
себеуважение, действие, творчество, физическа и духовна активност
причини за блокиране:
доминиране , егоизъм ,своеволие, избухливост ,използвачество , хитрост, безсрамие, суета , пуританство , аскетизъм , фанатизъм ,  расизъм

Десният канал запопчва от Свадхистан Чакра и през Агнйа Чакра преминава в балона на егото. Той изразява активното предразположение (Раджо Гуна ) на Вирата и силата на действието ( Крийа Шакти) .
Пингала Нади е страната , която твори, чрез която ние мислим и действаме, работим и планираме бъдещето. Когато нуждата от енергия в тази страна е голяма, лявата страна бива пренебрегната, желанието за опознаване на Духасе изпарява. Сърдечна недостатъчност може да бъде крайният резултат, тъй като егото се развива в ущърб на Духа , който при такива обстоятелства може да се отдели от мястото си в сърцето. Когато естествените желания се подтискат егото става още по - силно в личността .
Такива десностранни личности стават сухи, агресивни и хитри. Те губят всякакви чувства, интересувайки се само от материалният си напредък и власт над другите.Всякаква степен на измама и експлоатация се оправдава от тяхното мислене.  Заслепени от егото, те се гордеят , като си мислят,  че заблуждават света. Идентифицират се единствено с егото , сърцето им е каменно. Те вярват само в силата на интелекта си , но мъдростта и логиката ги напускат и глупоста и идиотизмът стават общи симптоми на този тип хора.
Ако страдаме от свръх развито его , може да се балансираме като придвижим енергията към центъра , към Сатва Гуна . Проблемите на десният канал се дължат до голяма степен на схващането , че ние сме тези , които вършим нещата, докато всъщност цялата работа се извършва от Всемогъщия Бог. Той прави семето да покълне, Той променя цветето в плод.
Всяка краина физическа и ли умствена дейност може да парализира емоционалната страна . Дори когато ттърсим Духа, нашите усилия може да ни изместят толкова надалеч към дясната страна , че да попаднем в свръхсъзнателните сфери , където да имаме видения подобни на тези , причинени от наркотици. След реализация нашето внимание се установява върху Духа и двете страни се балансират. Когато силите на желанието и действието са равни и този баланс се установи чрез разбирането за Дхарма , тогава Кундалини остава постоянна и ние оставаме в Сатва Гуна ( централният канал)   .
                                                                



Тагове:   канал,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: sahajayoga
Категория: Други
Прочетен: 236916
Постинги: 41
Коментари: 94
Гласове: 1347
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031