Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2015 22:32 - Никола Тесла-изобретателят
Автор: barin Категория: Технологии   
Прочетен: 4041 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 26.11.2015 18:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
          Никола Тесла е сръбски учен и изобретател, който е работил основно в САЩ. Той е роден на 10 юли 1856 г. в Смиляни( не смолянското село), а в тогавашните предели на Австроунгария. Умира на преклонна възраст на 7 януари 1943 г. в един хотел в Ню Йорк. През целия си живот е творил и измислял нови неща. Много от тях се ползват и сега, а някои така и не виждат бял свят. Заедно е Алберт Айнщайн Никола Тесла  е признат за най-големия ум на XX век. Той участва в много проекти и експерименти, работи предимно сам и с малък екип. Началото на творческия му път е през 1882 г., когато започва работа за Континентъл Едисън Къмпани във Франция, по проектиране и извършване на подобрения на електрическото оборудване. Той работи заедно в екип с откривателя на електрическата крушка Томас Едисън. В списание" Свежа наука"на 29.юни 2013 г.са публикувани  10-те най-известни негови изобретения:                                         снимка 1- Нукола Тесла( 1856-1943 г.)
1. Радио предаване и радио вълни

Въпреки, че Джулиано Маркони [Guglielmo Marconi] е признат за откривател на радиото, както и повечето хора днес така смятат, Тесла всъщност използвал принципа години преди него. Никола Тесла твърди, че радиовълните са една друга електро-магнитна честота. Въпреки, че Тесла има два подадени патента от 1897 до 1904 г. за предаване на радио вълни [US-645576, US-649621], патентното бюро решава да награди Маркони с “изобретател на радиото”. [Ако трябва да сме точни, Маркони използвал осцилатор на Тесла за радиото си]. Такъв парадокс може да има общо с факта, че по това време спонсори на Маркони са Томас Едисън [Thomas Edison] и Андрю Карнеги [Andrew Carnegie]. Тези обстоятелства със сигурност са улеснили решението на американското правителство, като прескочи изплащането на патентните такси споменати от Тесла за използване на технологията.

2. Променлив ток [AC]

Това е причината за голямата сензация на световното изложение в Чикаго през 1893 г.. Едисън и Тесла имат различно виждане за това как енергията трябва да се произвежда и разпространява. Според Едисън постоянният ток [DC] е по-евтин и безопасен. Той публично убива животни в демонстрации с променлив ток за да покаже на хората колко опасен е. В отговор на това е известният случай, когато Тесла позволява през тялото му да премине високо напрежение от променлив ток, държейки в ръката си лампа, която засиява.

Идеята на Никола Тесла била за истински по-евтин ток, по-ефикасен пренос на енергия и по-голяма безопасност. Въпреки десетилетия наред мръсен бизнес, откраднати идеи и патентно потискане от страна на Едисън и неговите богати приятели, днес в цял свят за генериране и пренос на енергия се използва системата на Тесла.

3. Асинхронен електро-двигател

В последно време името на Тесла стана доста популярно от електромобилите с марка “Tesla Motors”. Със създаването на асинхронния двигател през 1930 г., Тесла променя индустриалният свят завинаги. Днес този тип двигатели се използват навсякъде – вентилатори, инструменти, водни помпи, дискови устройства, часовници и много други.

4. Роботика и автоматизация

Никола Тесла стига до заключението, че всички действия на индивида са подтиквани от външни импулси.

“За всяка моя мисъл и действие има външна причина, всекидневно върша неща за лично удовлетворение. Аз съм машина надарена със силите на движението, която реагира на външни стимули.” – Никола Тесла

С това си твърдение поставя основите на роботиката като запазва човешкият фактор. Тези машини имат своите недостатъци – не могат да растат и да се размножават. Виждането му за бъдещето е пълно с роботизирани коли, андроиди и автоматизирана механика. Повече за автоматичните и сензорни системи може да прочетете в книгата “Serbian Journal of Electrical Engineering, 2006 [PDF]

5. Рентгенови лъчи [X-Rays]

Електромагнитните йонизиращи лъчения са добре проучени още през 1800 г., но Тесла изследва целият спектър. Всичко от “Кирлиановата фотография” – която има възможността да документира жизнената сила на живите организми [изображения на аурата], чак до рентгеновите лъчи, които днес се използват в медицинската фотография. Откритията си Тесла прави изхождайки от убеждението, че Вселена предлага всичко от което имаме нужда, ние трябва само да използваме ума си за да създадем устройства улавящи потенциала който ни се предлага.

6. Лазерен лъч

Тесла е изобретател на лазерният лъч, явяващ се един ярък пример как геният на учен може да бъде използван за добро и за зло. Технологията се използва в медицината за различни процедури и операции, дава възход на съвременната цифрова и дигитална индустрия, намира приложение и в промишлеността при металорежещи машини, измервателни уреди и много други. Но тази иновативна технология си има и своята тъмна страна – лазерно насочване на снаряди, плазмени оръжия или пък “лъч на смъртта” [Death Ray] като този от “Междузвездни войни”.

7. Осветление и светлина

image

 

Никола Тесла използва луминесцентни лампи в лабораторията си 40 години преди индустриалният свят да ги преоткрие. На едно изложение показва огъната във формата на буква луминесцентна лампа – това е първата неонова лампа. От всички негови творения обаче Тесла бобината [Tesla Coil] остава най-впечатляващото и противоречиво устройство. Устройство на което съвременната индустрия има интерес да крие потенциала. То лежи в концепцията за свободната енергия – планетата Земя е голям електромагнит, който може да генерира електромагнитни честоти. Трябва да създадем приемник за да уловим тази енергия, също както радио-вълните и светлината идваща от Слънцето. Тъй като светлината също е електромагнитна вълна и Тесла бил наясно с това, вярвал че енергията от Слънцето може да се улови с антена – е, бил е прав.

8. Дистанционно управление

image

Това устройство произлиза от радиото на Тесла. Патент с номер 613809 се отнася за първата дистанционно управляема лодка, демонстрирана през 1898 г.. Няколко големи батерии, радио-управляеми прекъсвачи контролиращи електродвигателя и руля на лодката. От дистанционното за телевизора до радио-управляемите бойни машини, днес технологията е навсякъде. 9. Радио комуникация и неизчерпаема свободна енергия

Последната сламка на властта и елита

“Енергия, която не може да се измерва и контролира е лоша енергия. Свободна? Никога!” – Джей Пи Морган [J. P. Morgan]

Тесла е спонсориран със 150 000 щатски долара за да изгради кула, която ще използва естествените честоти на нашата планета и Вселена. Съоръжението ще изпраща широк кръг от информация навсякъде по света – гласови съобщения, изображение и текст. Това е първата в света безжична мрежа, която трябвало да свърже всички хора по света, предлагайки глобална комуникация и свободна енергия. Всички знаем к

ак е завършила тази история.

10. И още нещо…

Вероятно хиляди идеи са загубени или стоят неразкрити, но разглеждайки стотиците патенти на Никола Тесла придобиваме бегла престава за великите намерения и утопични идеи за общо благо и свободни ресурси. Ако желаете да научете повече за истината около Никола Тесла, търсете в публичните пространства и форуми, а не в във “високо образованите“ институции, които са спонсорирани от същите фамилии попречели му да осъществи идеите си, фамилии управляващи света и до днес.

Публикуване на докладите на Тесла към проучването и техническите данни за пренасяне електроенергия в йоносферата със съоръжение наречено Wardenclyffe е най-важната стъпка към разкриване истината за свободата на информацията иенергията.

image    снимка 2- Никола Тесла

С това не се изчерпват неговите достижения и изобретения. Тесла работи в много области и ма открития. На негово име е наречена единицата в система" Си" за магнитна индукция. В Сърбия има площади и улици на негово име във всеки град. 
    
През 1889-1891 г. Тесла произвежда и пуска в продажба малки електрически вентилатори за битови нужди - едни от първите електроуреди, с които започва големият списък на апарати, уреди и машини на битовата електротехника.
В Ню Йорк, където основава своя лаборатория, Тесла работи над усъвършенстването на техниката на многофазния ток с високо напрежение и над проблемите на високочестотния ток.
През следващите години "трансформаторът на Тесла" се използва за предаване на енергия за осветителните устройства на големи разстояния, а през 1893 г. - за безжично предаване на информация. Тесла пръв използва антена.

 

         Късно една нощ в 1899 г. бил проведен невиждан експеримент. От върха на мачтата една след друга с оглушителен гръм се откъсвали мълнии; гръмотевиците се чували на разстояние 15 мили, а върху оборудването в лабораторията се появявали огнени игли. Замирисало на озон. По същото време на разстояние 25 мили от кулата едновременно светнали 200 лампи. Експериментът на Тесла бил успешен. Вестниците гръмнали с новината: "Човекът укроти мълниите!" Намерението му било с 5 подобни кули да опаше Земята, като създаде мощна радиостанция, която да изпраща сигнали до други планети. Вследствие експеримента посред бял ден крушките така силно светнали,че можело да се чете вестник.
       Едни от най-известните и трудни за изпълнение проекти са Монтаук и Филаделфия. Проект Монтаук се случва през 1943 г., но хората започват усилено да се интересуват от него едва след около 50 години. През 90-те години на XX век Престън Микелс и Питър Муун написват книга за проекта и оттогава се предизвиква интереса.
Районът Монтоук е разположен на върха на южния разклон на Лонг Айлънд, който, от своя страна, е част от източното крайбрежие на САЩ, част от сушата, която се простира от Ню Йорк към полуостров Кейп Код. Ако има идеално място за тайни операции, това е то! Силно залесен район, заобиколен с вода от три страни, изобилие от плата, изолирано и отдалечено. През годините Лонг Айлънд и други по-малко острови в региона са били и все още са домакин на редица тайни и не толкова изследователски организации. В общи линии проектът Монтоук комбинира едни от най-невероятните езотерични техники, познати на света – всеки знае, че там се случва нещо голямо, нещо невиждано и удивително, но никой не знае какво точно. Негово естествено продължение се явява експериментът Филаделфия. Първоначалния замисъл е да изчезне от радарите един американски военен кораб. За провеждането на експеримента е определен корабът Елдридж. За провеждане на експеримент Филаделфия са ангажирани най-известните учени в областта на физиката по това време: Айнщайн, Тесла и фон Нойман. Какво точно се е случило през есента на 1943 г? Военно-историческия център във Вашингтон дава следната информация:Както се твърди, през есента на 1943 година, един боен кораб от Американският военноморски флот е направен невидим и е телепортиран от Филаделфия, щат Пенсилвания, в Норфолк, щат Вирджиния, по време на инцидент, познат като “Експериментът Филаделфия” (Philadelphia Experiment). Многократно са търсени документи и доклади в архивите на Военноморският исторически център, но до момента не са намерени никакви документи, които да потвърждават събитието, нито пък документи, удостоверяващи наличието на какъвто и да е интерес на Военноморският флот към подобни опити. Твърди се, че корабът, участвал в експеримента, е USS (US Ship) Eldridge.”Няма научно обяснение как според законите на физиката  един кораб от източния бряг на Тихия океан ще изчезне от погледите на хората и ще се появи на западния бряг. Според написаното в американските източници и запиоските от бордовия дневник на Елдридж и съседен кораб, откъдето са наблюдавани явленията ето какво се случва:
Експериментът Филаделфия се провежда на 12 август 1942 г. от Военноморските сили на САЩ във Филаделфия, въз основа на разработки на Никола Тесла и Алберт Айнщайн - целта е корабът “Елдридж” да стане невидим за радарите и да премине от Филаделфия във военоморската база в Норфолк. Първоначалният ръководител на проекта е Никола Тесла. Тесла настоява опитът да се проведе без екипаж на борда, но предложението му не е прието, поради което той прекратява участието си в него. Ръководител на проекта става Фон Нюман, използван е проектиран от него генератор, но създадените електромагнитни полета се оказват много нестабилни... Постигната е и радарна и пълна невидимост, но придружени със значително изкривяване на пространствено-времевия континуум, излизане на оборудването на кораба извън контрол и много други странични ефекти - те стават причина от борда му да скочат братята Дънкан и Едуард Камерън, които се озовават в 1983 година - тоест, в началото на втората фаза на същия експеримент, предприет на 12 август 1983 г., т.е. - 40 години след първия опит. Изкривяването става причина едно от присъстващите там НЛО да се измести в подземната база Монтоук от 1983 г. и да се заклещи там. Целта е единият експеримент да се “сключи” с другия - провеждан след 40 години. Получава се разкъсване на пространствено-времевия континуум. С помощта на извърземна технология, Камерън бива изпратен обратно във Филаделфия, за да спре по някакъв начин отказалото оборудване - той прави това. През 20 години в магнитното поле на Земята възникват пикове, по време на които се отварят портали към хиперпространството. Поредният такъв пик е през 2003 година. В резултат от тези експерименти, в пространствено-времевия континуум е пробита дупка, през която навлизат множество извънземни - нещо, което не е било предвидено от провеждащите експеримента - през така създадения тунел са навлезли масово в нашата галактика извънземните Сиви. Сегашното име на Ед Камерън е Ал Биелек.
Ал Биелек запазва спомените от живота и личността на Едуард Камерън, участвал заедно със своя брат Дънкан в експеримента Филаделфия. Според Ал, на тайното правителство е била дадена извънземна технология, с помощта на която човешко същество може да бъде регресирано до произволна възраст. Впоследствие това твърдение е потвърдено и от Стефани и Майкъл Релф, който също е работил на Марс и е бил подложен на продължила 20 години възрастова регресия.
 Както се казва Айнщайн открехва вратата към други измерение, но решева да я запази в тайна. Скоро след експеримента Филаделфия Никола Тесла умира.Съмнявам се 
някой да е предизвикал умишлено неговата смърт.

imageЕксперимента Филаделфия има свое продължение-  замислен, но неосъществен докрай е експеримент Феникс. Доказан бил фактът, че от 1943 до 1944 година Айнщайн е бил на щат в морското министерство във Вашингтон. Намерили се и други свидетели, които с очите си били видели как изчезва „Елдридж". Други пък разполагали с разработките, правени от ръката на Айнщайн, чийто почерк е твърде особен, за да бъде сбъркан. Сред натрупаната документация имало и публикация във вестник. Тя разказвала за моряци, които слезли от кораба и буквално се разтопили според разказите на очевидци. Многобройни са разказите на очевидци, но не всички са вземани под внимание. Американското правителство засекретява проектите,както прави със Зона 51. Остава открит въпросът дали корабът Елдридж се е телепортирал или не. 
          В Колорадо Спрингс Тесла създава своя лаборатория и прави много открития, като патентова само най-съществените от тях: Бобина на Тесла, антена, трансформатор, двигатели и др. От Тесла е и първата луминисцентна лампа. Той работи на още много места.
        
След смъртта му, повечето от вещите на Тесла са били иззети от Службата за чужденци, въпреки че той е бил гражданин на Съединените щати. И под "повечето" имаме предвид имущество, което е описано като "товарен вагон" пълен с материали на Тесла. След известно време, някои от вещите му били върнати на семейството му, докато други се озовават в музея на Тесла, който се намира в Белград, Сърбия (където също се държи и праха му). Някои от документи и книжа на изобретателя обаче все още остават класифицирани. В резултат на това, хората са склонни да се чудя какво друго Никола Тесла е криел в ръкава си, какво е изобретил или е можел да изобрети. През 1933 приключва проект по поръчка на Дженеръл Мотърс и Дженеръл Електрикс за електрически автомобил захранван по въздуха. Има 7 свидетели на тестовете, при които автомобилът се е движил с максимална скорост от 140км/ч. Един от свидетелите е бил писателят Марк Твен,  добър личен приятел на Тесла. Най-вероятно автомобилът е приютен в сейфовете на двете компании до момент, в който бензинът няма да е нужен. Понеже се стрхувал да не бъде откраднат някой документ или скица от сейфа, Тесла винаги е запазвал някой детайл от разработките си за себе си. Когато направил опит с автомобила, като изминал 140 км с висока скорост без бензин очевидците не повярвали и помоослили, че прави някакъв номер. В този момент ученият се обидил , взел си схемите и заминал. В Норвегия скъпоструващия електромобил Тесла модел S е най-продавания за септември 2014 г. и за закупуването му желаещите чакат по няколко месеца. 


 




Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. krassibg1 - Поздрави за написаното по темата за ...
13.07.2018 21:24
Поздрави за написаното по темата за Никола Тесла! Разгледах информацията с интерес и искам да вметна (заради фактите) едно допълнение и една корекция…с твое позволение, разбира се!
1. През 1904г. Патентното ведомство на САЩ решава да даде на Маркони патента за изобретяване на радиото. След като през 1911г. Маркони печели Нобелова награда по физика, Никола Тесла решава да направи иск през 1915г. по патента за радиото. Едва през 1943г. - няколко месеца след смъртта на Тесла - Върховният съд на САЩ потвърждава и възстановява приоритета по патента за радио с номер US-645 576 на Никола Тесла.

2. Първият ,, Philadelphia Experiment” се провежда на 22 юли 1943г. от Военноморските сили на САЩ във Филаделфия. Автор на теоретичната разработка е Алберт Айнщайн, а техническото изпълнение на проекта извършва Никола Тесла. Провеждането на експеримента се забавя, понеже Тесла иска да преработи апаратурата, тъй като се опасявал от човешки жертви и настоява опитът да се проведе без екипаж на борда на USS (US Ship) Eldridge. Предложението му не е прието, поради което той прекратява участието си в края на 1942г. Самият Никола Тесла почива на 07.01.1943г.

Още веднъж, поздрави за блога, Иван!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3644345
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67332
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031