Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2016 11:15 - Защо мълчи БАН?
Автор: anaki Категория: Изкуство   
Прочетен: 5031 Коментари: 0 Гласове:
3



                              ЗАЩО  МЪЛЧИ  БАН?

 

                От век и половина насам сме свидетели на изключително бурно развитие във всички области на науката и техниката. То е особено характерно за химията и физиката. Човешкото познание измина пътя от търсенето на философския камък, през откриването на радиоактивността и разцепването на атомното ядро до изпращането на хора в космоса.

              Досега обаче, образно казано, това развитие се извършва на парче, т.е. всеки клон от физиката, химията, космологията и т. н. върви по своя коловоз, без да държи сметка за съседните. В резултат се натрупаха стотици противоречия и необясними от стандартните теории факти и явления. Всички опити от втората половина на миналия век насам да се създаде единна теория на физиката се оказаха безуспешни.

           Такава теория понастоящем е налице. Предлага я българинът Рангел Иванов Колесин (1933 г.) в четири последователни книги:

„Тайната на сътворението”,1995г.; „За контрареволюция във физиката”,2003 г.; „Nuclear structure”, 2007 г. и „Мирозданието – в отговор на над 200 нерешени проблеми на физиката и космологията”, 2011 г.

         Теорията свързва в единно цяло всички, натрупани досега научни знания от строежа на електрона до строежа на Вселената. Теорията представлява нова фундаментална стъпка в теоретичната физика след Галилей и Нютон.

         Нека се спрем само на някои основни въпроси от т.нар. „Единна теория” на Колесин.

         Що е гравитация? Съгласно класическата теория на относителността на Айнщайн гравитацията се дължи на изкривяване на пространството. Образно казано,едно по-голямо тяло е поставено върху хоризонтално опъната мрежа. Под действие на тежестта на тялото и пропорционално на нея мрежата се огъва надолу и създава наклонена повърхност, по която се търкалят (разбирай привличат) по-малките тела. И какво излиза? Гравитацията се обяснява с… гравитация. Защото без гравитация мрежата няма да се изкриви, нали?

          Крайно време е да спрем с обожествяването на Айнщайн. По цял свят децата още в основното училище като с наркотик се зарибяват с иконата Айнщайн. В резултат на това сега всеки един, който дори не прави разлика между маса и материя, щом стане дума за Айнщайн по инерция казва: „…А, Айнщайн е велика работа!”      А истината е, че той въпреки някои интуитивни прозрения, в основата си предлага неверен модел на Вселената. Не случайно големият английски физик, откривателят на ядрото Ръдърфорд, на въпроса защо не признава теорията на относителността отговаря: „Защото имам достатъчно здрав разум.”

          Досега няма експериментално потвърждение нито на „Специалната”, нито на „Общата” теории на относителността. Има само погрешно тълкуване на тези експерименти. Пространството не може да се изкривява. То е такова, каквото ни го е завещал дядо Евклид – тримерно. Изкривяване има, но то е само в теорията на относителността. Защото ако се съгласим, че е възможно изкривяване на тримерното пространство, то това означава да приемем съществуването на четиримерно,а по-нататък и на n-мерно такова, където става изкривяването. А това вече не е физика, а математическа фикция.

          Единната теория на Колесин гласи: гравитацията се дължи на непрекъснатия поток на енергия (ефир) от космоса към небесните тела, където тя се превръща в маса и гравитационна енергия – основният източник на енергия в звездите. Кривината, като такава безспорно играе роля, но това не е кривината на пространството, а кривината на небесните тела. Ако небесните тела бяха плоски нямаше да има гравитация!

          Друг, основен проблем на космологията, който не беше изяснен досега е Големият взрив. И тук теорията на относителността е безпомощна. Ако в началото на разширяването на Вселената цялата маса на небесните тела беше съсредоточена в една точка, то гравитацията би била толкова голяма, че никакво сила не би била в състояние да ги разпръсне. И какви са били размерите на тая точка? Тука вече папагалите-физици не усещат, че науката им се превръща в религия. Единната теория на Колесин гласи: в началото на разширяването масата на материята е била много малка. Оттогава нататък масата на всички материални частици расте. Расте масата на електрона, на протона, на неутрона. На това нарастване се дължи радиоактивността, гравитацията и други явления. Расте масата на Земята. Тя се разширява и кората й се пука. Това е причината за земетресенията. Земята не изстива, а се загрява и след милиарди години ще се превърне в звезда и т.н. и т.н.

          В бр. 18 / юни, 2011 г. на сп. „Knowledge” излезе статия под заглавие „Отговор на 50 най-големи въпроса за Космоса” от Стюард Кларк, известен астрофизик и автор на „Big Questions – The Univers”. Заглавието е неточно. На половината от въпросите авторът не отговаря – той ги поставя, а на другата половина – дава погрешно тълкуване. Например, как се формират планетите? Според С. Кларк в началото планетите представляват прашинки, които, удряйки се една в друга се слепват. Тялото става все по-голямо и по-голямо… Стоп дотук! Такъв процес е невъзможен. Третият принцип на термодинамиката гласи: „Всички самоволни процеси в природата протичат в посока на увеличаване на ентропията, т. е.  в посока от по-голяма подреденост на системата – към по-голяма неподреденост”. Всеки ученик в гимназията знае, че твърдото тяло е по-подредено от газообразното. Планетите се образуват по друг начин – това са маси, откъснали се при въртеливото движение на Слънцето от него. Затова и техните орбити са в една плоскост.

От една страна С. Кларк приема Айнщайновата постановка, че гравитацията се дължи на изкривяване на пространството, а от друга – признава, че тя… „не е валидна за изключително силните гравитационни полета, като тези в черните дупки или тези, налични в мига на сътворяване на Вселената” и заключава: „Така, че някъде ни чака нова теория за гравитацията, просто трябва да я открием”. Какво Ви пречи, г-н Кларк, открийте я! България Ви я предлага. Единната теория на Колесин отговаря не само на тези 50 въпроса, но и на още 150!

          Понастоящем въз основа на стандартната теория за Големия взрив следва, че Вселената се разширява инерционно, т.е. с равномерна скорост и дори се търси забавяне на скоростта на разширение. Но се оказва, че вместо забавяне се получава… ускорение. Единната теория на Колесин гласи :От началото на разширението и досега Вселената се разширява с ускорение!

         Това твърдение бе изказано още през 1995 година. През 1998 г. то беше потвърдено експериментално – по червеното изместване на свръхнова трима американските учени – Сол Пърлмутър, Бийн Шмит и Адам Рийс установиха, че Вселената се разширява с ускорение. Някой, някъде преди Колесин да е твърдял подобно нещо? Американците получиха Нобелова награда. А какво получи България?

         От разширението на Вселената с ускорение следва, че и скоростта на светлината също не е константна величина. В началото на разширението тя е била от порядъка на няколко сантиметра в секунда, след което също е нараствала с ускорение.

Единната теория на физиката предлага нов модел на атома, при който са решени всички проблеми на неговата структура. Оттук нататък става безсмислено строителството на огромните усилватели за изучаване на елементарните частици. Досега за големия Колайдер в Швейцария са похарчени над 7 милиарда долара, без науката да е мръднала и сантиметър нагоре. Просто, защото той разбива, образно казано, дъската на трески, но… тя не е направена от трески. Малка България предлага да се прекратят по-нататъшните експериментални изследвания по строежа на атомното ядро, тъй като единната теория дава пълна и изчерпателна картина на подреждането и взаимодействието на елементарните частици в него.

            И това ако не е върхът на теоретичната физика, химия и космология аз не виждам какво друго би било!

Засега има експериментално потвърждение на единната теория на Колесин по отношение на ускореното разширение на Вселената. В бъдеще, обаче, експерименталните потвърждения ще се увеличават, защото това го изискват законите на развитие на науката. Теорията ще намира все по-голямо и по-голямо международно признание, докато се наложи като господстващо мирознание.

          Кой е призван да защити нашите, българските приоритети в науката, да ги изтъкне пред света, да ги популяризира? Никой не може да го стори по-добре от самите нас. И на първо място това е призвание и задължение на Българската академия на науките. Досега, обаче, БАН мълчи. Защо? Не се ли интересуват от новоиздаваната научна литература, не четат или не разбират? Или чакат признанието да дойде най-напред от англичани, немци, руснаци и пр. чужденци?

          Без да политизирам нещата, някой някъде спомена за съществуването на „феодални старци” в БАН. Думата е не „феодални”, а „синодални”. А синодалното е символ на закостенелост, на изостаналост, на догматизъм. Четете, господа от БАН, четете! Четенето е полезно. То дава знания.

Или може би искаме прекалено много от БАН?

          Загниването в нашата наука е стара работа. Нека започнем по-отдалече и да обясним нещата с думи прости, както го е казал народът: „заплакала е гората все за Индже войвода“. Иля Илф и Евгени Петров на едно място казват: „Хубаво е човек да обича съветската власт, но това не може да бъде професия“. В тоталитарно време в българската наука това бяха безбройните преподаватели по марксизъм. От тази дейност си изкарваха хляба цели институти като Икономическия институт Карл Маркс и половината от Университета. Във всяко висше учебно заведение имаше катедра „Марксизъм“, солидно оборудвана с „учени“. Редно беше на всичките тези хора след промяната, както в Германия, да им се отнемат доцентските и професорски титли. У нас те бяха оставени по местата си, за да ни заливат сега от медиите и преподавателските си катедри с информация колко е хубав капитализма и как най-добре да го построим. Във ВХТИ, например, имаше един професор по история на БКП. Казваше се Шарланов. След 1989 г. четях от същия професор възторжени статии за живота на царското семейство… От същата порода е и лицето Иван Костов, пръкнало се от катедрата по „Марксизъм“ на МЕИ.

         Не бива да се забравя, че в тоталитарно време флагманът на българската антинаука в областта на техниката безспорно беше „Методът за леене с противоналягане” на лицето Ангел Балевски. В науката такъв метод няма. За него,обаче, се създаваха институти, предприятия, харчеха се милиони. У нас се произвеждаха машини за леене с противоналягане и се подаряваха пари на чужди фирми, за да ги купуват. Тогавашните медии (радио, телевизия, преса) заедно със сериозни научни публикации съобщаваха, че от метода на Балевски се интересуват едва ли не и …извънземните цивилизации. Правеха се научни изследвания, защитаваха се кандидатски и докторски дисертации и щедро се раздаваха научни звания за приноси към разработвания „метод”. Балевски обяви нищо незнаещият химичен елемент азот в панацея при легирането на стоманата. И се започна едно азотиране… И пак на вятъра – пари, пари… Всуе. Стоманата не се поддаде нито на леене с противоналягане, нито на азотиране. Има непреодолими закони във физиката. Отдавна е известно, че нито налягане, нито противоналягане може да измени процеса на кристализацията на стоманата.

          Някой да е чул нещо за леенето с противоналягане след 10.11.1989 година? Сега някой да си спомня за гениалния вицаджия и ловджия от дружинката на бай Тошо и за неговите „методи”?

         Балевски обаче си отиде с почести и слава. А Българската академия на науките за срам на нашата научна общественост и досега не е оценила големите „научни постижения” на тази Папеса Йоана, която години наред ни представяше пред света в ролята си на неин председател. Напротив, Балевски продължава да е на почит в БАН. Неговите „идеи“ и „методи“ се превърнаха в раково образование в нашата наука, от което и до сега не можем да се отървем. В София даже има улица на негово име!? Някой от академиците да се е сетил да протестира срещу това кощунство? Напротив, в БАН и досега продължава да съществува Балевският институт по металознание. С каква ли фундаментална наука се занимава? Да поясним. Цитирам :…“ От 1969 г. работи в Института по металознание при БАН. Бил е заместник-директор четири мандата. Директор на Института е от края на 2007 г. Избран е за председател на БАН с четири годишен мандат на 3 декември 2012г“

И кой мислите е това? Ами, сетете се! Това е самият сегашен председател на Бан Стефан Воденичаров. Откъдето и да го погледнеш – все Балевски! И какво да искаме от него? Та той не знае от коя валенция е желязото! Той не може да разбере 200 –те нерешени въпроси на физиката и космологията, които коментира Колесин, камо ли да разбере отговорите. Други са неговите грижи сега. Да хрантути в БАН  никому ненужни „научни“ институти. Изкушава ме споменаването на един такъв. Сега, когато спътниковото разузнаване – физическо, химическо, военно, политическо и пр. ни казва какво става на всеки квадратен метър на майката земя (че и до 100 м. под повърхността) нашето национално радио по няколко пъти на ден ни информира въз основа на фундаменталните „научни“ изследвания на Националния институт по метеорология и …“към БАН откъде духа днес вятърът в България. Да бяха махнали поне „национално“, та да не се срамуваме.

            Нека оставим лицето Ст. Воденичаров и компания в БАН. Теса природна даденост, тип Балевски, която не подлежи на промяна. Нейната „научна“ дейност отдавна се нуждае не от рецензент, а от прокурор. Но в Бан не е угаснала искрата на преклонението пред науката. Там има знаещи и можещи физици, химици, математици и пр. Те защо мълчат? 

          В заключение, нека ми бъде позволено от името на Инициативен комитет от физици, химици и металурзи да предложа България да издигне кандидатурата на „Единната теория” на Рангел Иванов Колесин за присъждане на Нобелова награда за принос в развитието на теоретичната физика, химия и космология.

 

 

                                             Доцент д-р инж. Янаки Спасов

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anaki
Категория: Политика
Прочетен: 50612
Постинги: 34
Коментари: 16
Гласове: 40
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031