Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2011 21:27 - Йога като система за духовно развитие
Автор: sahajayoga Категория: Други   
Прочетен: 4360 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
Много хора когато чуят думата Йога я свързват със система за сложни физически упражнения ,диети и упражнения за дишане , но това не е така. Всъщност Йога е предимно система за духовно развитие. Нека обаче да обясним първо значението на думата Йога.   Думата ЙОГА произлиза от санскрит и в превод означава съюз или връзка, единение . Но за какъв съюз става въпрос в случая?
Това е съюза с Бог, с природата, с вселената и с всичко около нас дори и с нас самите. Йога е нашето осъзнаване , че ние всъщност не сме само това физическо тяло тя е нашето осъзнаване ,че всъщност сме Духът, който е безсмъртен. Само когато осъзнаем тези неща и се научим да бъдем толерантни към всичко около нас ние можем да достигнем този съюз наречен ЙОГА .

С какво обаче всъщност Йога се различава от другите системи за духовно развитие и най - вече от религиите ?  
Йога е отворена система , която непрекъснато се развива и е толерантна към всички, докато религиите ни ограничават в определенни рамки и ни налагат правила, които са били установени в началото на създаването им . Йога е започнала своя път преди хилядолетия и до ден днешен не е престанала да се развива и обновява в зависимост от това на какъв етап от колективното си еволюционно ниво е било човечеството.
От както преди много време великият Патанджали създава основните доктрини на Йога  тя като система не престава да се развива и до ден днешен, на което се дължат и множеството школи в Йога, като до момента за връх на това развитие се смятат едни от последните школи - Крия йога на Парамаханса Йогананда и Сахаджа йога на Шри Матаджи Нирмала Деви .
Винаги когато човечеството е достигало определено колективно ниво се е раждала на земята някоя велика личност , било то пророк или Гуру, за да поведе духовните търсачи и въобще човечеството към следващото по високо ниво на развитие ,което в миналото е било достигано от малцина и то с цената на много повече усилия, отколкото е възможно на този етап от развитието на човечеството.
 Какво всъщност представлява Йога и каква е основната цел във всичките и школи ?
Още от създаването на хората в тях съществува една енергия наричана на санскритски език КУНДАЛИНИ, а на другите езици по много други начини , но въпреки това става въпрос за едно и също нещо . Тази енергия е още така наричана наша Майчина енергия, Тя е нашата духовна майка и е с нас през всичките ни прераждания. Тя е също паметта от нашите прераждания и носи цялата информация от тях. Корена на думата Кундалини идва от санскритската дума кундал, което се превежда като навивка или навита около себеси. Кундалини се намира в основата на гръбначният ни стълб в триъгълната кост, наречена от древните  гърци сакрум ,тоест свещенна, навита на спирала три пъти и половина. Целта на всичките практикуващи  Йога през хилядолетията е била събуждането на тази енергия и тъй като тя е много чиста и е част от Божественото в нас, за да се събуди тялото и духът ни е  трябвало да бъдат много добре пречистени и подготвени за събуждането и. Поради тази причина великите учители са давали различни методи, които са били подходящи за този етап от колективното еволюционно развитие и въпреки цялата си отдаденост на тези сложни системи малцина са успявали да постигнат това събуждане и достигането на Кундалини до седмата чакра, намираща се на върха на главата ни.
Фината система и енергиините центрове наречени чакри.
Човек освен от физическо тяло е съставен и от един много фин апарат , който тук ще наречем фина система. Тази фина система се състои от три основни канала (разбира се има и множество други второстепенни ,но ние в случая ще се спрем само на трите основни)  ляв , десен и централен ,които на определени места пресичат енергиини центрове, наречени Чакри. На физическо ниво тези канали и чакри представляват нашата нервна система, като левият и десният канал са нашата симпатикова система, а централният, който е балансиращ е парасимпатиковата  нервна система. Чакрите представляват плексуси, като всяка чакра отговаря както за определени органи, така и за развитието на определени духовни качества в нас. При събуждането си Кундалини се изкачва нагоре и зарежда чакрите с енергия, като крайната цел е достигането на Кундалини до седмата чакра, наречена Сахасрара или Хилядолистният Лотос . Тази чакра се намира на върха на главата ни и всъщност чрез достигането на Кундалини до нея се постига Йога, тоест съюза или единението ни с Бог . Осъществявайки това единение ние интуитивно започваме да разбираме нещата и това кое е добро за нас и кое не, без да ни бъдат налагани "насилствено" каквито и да било правила.image

           СПЕКУЛАЦИЯТА !!!!!
За съжаление в днешно време много хора започнаха да спекулират с Кундалини и Йога като превърнаха това учение в метод за печалбарство и машина за пари. Много фалшиви "Гуру", започнаха да обират сметките на своите последователи, което не е правилно. Шри Матаджи Нирмала Деви казва , че ние не бива да плащаме за нашата духовност , как бихме могли да плащаме за нещо, което си е лично наше. Кундалини е нашата Собствена енергия и ние не бива да плащаме за събуждането и, това е все едно да платим на Бог за това, че ни е създал или да платим на слънцето , че ни огрява с лъчите си или на майката природа, че ни радва с такова разнообразие от цветове и че ни храни с плодове. Такива " Гуру" само увреждат фината система на своите последователи и ги водят към упадък. Илюзия е мнението, че събуждането на Кундалини може да ни навреди, та Тя е нашата Духовна Майка. Как една майка може да навреди на своето дете?  Това е невъзможно, всеки, който поддържа мнението, че събуждането на Кундалини е опасно означава , че не познава Кундалини , такава личност не е просветлена и не е събудена нейната Кундалини. Не бива да вярваме на такива "Гуру" , защото те могат само да ни навредят .
image

 Идва времето на колективното вибрационно (енергиино) съзнание !
В днешни дни постигането на Йога е много по лесно , защото хората са вече на по високо колективно еволюционно ниво . Идва времето на колективното вибрационно съзнание. Вече не е нужно да ходим в Хималаите или да ставаме отшелници, за да получим своята Духовна Себереализация. Това не означава , че старите техники са неефективни, а просто , че има и по - лесен начин за постигането на Йога. В днешни дни Шри Матаджи Нирмала Деви е разработила метод за събуждане на Кундалини на колективно ниво. Този метод е много лесен за практикуване,  а и не се налага да плащаме за това . Методът се нарича Сахаджа йога и спомага и за колективно вибрационно съзнание . Вибрациите (енергията) са много по силни и усещанията по - ясни, при този метод не е нужна предварителна подготовка на пречистване, не са нужни и сложните упражнения и безмислени диети . При метода създаден от Шри Матаджи Кундалини се събужда спонтанно и тръгва по пътя си нагоре към Сахасрара първоначално като една тънка нишка, като постепенно и финно ни пречиства, без да чувстваме какъвто и да било дискомфорт след това постепенно се усилва по начин ,който не би могъл да ни навреди, а само да ни направи по - добри и Духовно извисени . Чрез достигането на събудената в нас Кундалини ние получаваме своята Духовна Себереализация наричана от много хора по света ЙОГА, при това без да плащаме или да се самоизмъчваме.

Посвещавам тази статия на Шри Матаджи Нирмала Деви, благодарение на която осъзнах всичко това и постигнах своята ЙОГА.
НАМАСТЕ  
Нека Бог да ви благослови

image
 



Гласувай:
8


Вълнообразно


1. budha - m
19.01.2011 21:49
отлично!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sahajayoga
Категория: Други
Прочетен: 239477
Постинги: 41
Коментари: 94
Гласове: 1347
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930