Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2010 18:16 - Извадки от лекции на Шри Матаджи
Автор: sahajayoga Категория: Други   
Прочетен: 3921 Коментари: 2 Гласове:
5



image 


"И така, най-главното е да разберете силата на любовта. Силата на любовта е най-висшата и най-великата и ако по един или друг начин се справите с гнева си, ако се откажете от вашата алчност, а също от егото си - ако можете да направите това, можете да бъдете в Сахасрара.

         Вижте сега играта на егото. То спира по-нататъшното ви извисяване. На ниво его хората само се объркват, защото на ниво его само се придвижват наляво или надясно и могат да отидат или твърде наляво, или прекалено надясно. Могат да стигнат до някоя от тези крайности.

         Така че преди всичко трябва да коригираме егото си. Какво трябва да направим? Трябва да се наблюдаваме и да се присмиваме над себе си. Какво его имаме? По отношение на какво? Ние сме човешки същества, а сега станахме божествени. И с Божественото в нас, със светлината в нас трябва да разберем, че сме частица от Божественото, просто капка в океана от любов. Ако можете да намалите егото си, ако можете да го сведете до действителния “смисъл” на вашето същество, тогава то ще работи по-добре.

         Намирам, че на Запад егото е много силно, много, много силно. И каквато и грешка да правят хората там, си мислят, че са прави, тъй като егото може да ви подкрепя по всякакъв начин. Докато, обратното – при хората, които се развиват, в страните, които все още не са развити, проблемът не е егото, а суперегото. Това може да бъде оправено. Егото е вашият собствен враг, създаден от вас. Така че трябва да се преборите с него и да разберете откъде идва. Може да е от страната, от семейството, отвсякъде. Затова най-напред трябва да се огледаме за егото. Ако е Сахасрара, трябва да влезем в нея." -

Сахасрара Пуджа ,Кабела Лигуре, Италия, 5 май 2002 г.

 

Преди всичко трябва да разберете себе си. Как можете да разберете другите хора, ако не разбирате себе си? Не можете. Така че най-напред Сахасрара трябва да бъде напълно отворена. Напълно означава цялостно единение с Божественото. Това не е трудно. Само трябва малко да медитирате и нещата ще се получат. Много съм щастлива да видя и да срещна в Сахаджа Йога хора, които са постигнали такава голяма колективност, а също се осъзнават като реализирани души.

         А какво е съзнанието на реализираната душа? Това е, което трябва да разберем днес. Както казах, денят е много важен. Съзнанието е такова, че трябва да знаете какво става в този свят и как можете да му помогнете. Как да помогнете на хората да получат това съзнание. Докато не придобиете това пълно, цялостно познание за себе си, цялата сила и увереност в себе си, няма да можете да го направите.         

         Денят на Сахасрара се чества именно, за да заздрави връзката ви с Божественото, така че съзнанието ви да стане абсолютно просветлено и да виждате правилно всичко.

         Но бих казала, че когато медитирате, а също и когато не сте в медитация, трябва да развиете състоянието на свидетел. Трябва да се опитате да разберете какво става, какво не е наред с вас, какво не е наред с другите и как можете да се справите. Само чрез вибрациите си можете да коригирате толкова много неща в страната ви, в семейството ви, навсякъде. И както виждате, Сахаджа Йога расте сега. Наоколо има такава нужда и такова желание да се получава Себереализация. Но има нещо важно – вашият подход трябва да бъде изпълнен с любов, изпълнен с разбиране. Хората идват от тъмнината на невежеството и трябва да навлязат в елемента, в природата на Божественото, което е... може да се окаже много бляскаво за тях. Затова ако лека-полека развиете това искрено доброжелателство, тази любов към тях, сигурна съм, че можете да направите много повече, за да ги извисите. Вижте, няма никакъв смисъл да им се ядосвате, защото те са толкова невежи, не знаят какво правят. Както е казал Христос: “Те не знаят какво правят.”

         Това, което трябва да направите, е да ги накарате да разберат, че какво и да правят, че каквото и да е разбират, то все още не е достатъчно, не е пълно, както ако бяха реализирани души. Откривам, че дори след Реализацията хората имат проблем. Все още имат проблем с миналия живот, който е свършил, мъртъв е, но те все го влачат със себе си, а съзнанието, което е толкова просветлено, не им показва какво не е наред с тях.

         Да видим, например, случая с егото. Егото е толкова развито. В западните страни, които са толкова развити, егото също е развито. И те трябва да разберат какво не е наред с тях. Това его идва от съзнанието, че сте нещо велико и че сте такива, че сте инакви, че родителите ви може би са велики, че притежавате голямо имущество или може би заемате много висока позиция, или каквото и да е. Може да идва от всичко и тази идея е против вашето осъзнаване, защото не е истина. Вие не сте нищо, което е моделирано от външни неща. А сте моделирани от собственото ви осъзнаване вътре във вас самите. Това съзнание трябва да расте. От къде? Трябва да разберете откъде получавате това его, от какво.

         И така, най-главното е да разберете силата на любовта. Силата на любовта е най-висшата и най-великата и ако по един или друг начин се справите с гнева си, ако се откажете от вашата алчност, а също от егото си - ако можете да направите това, можете да бъдете в Сахасрара.

         Вижте сега играта на егото. То спира по-нататъшното ви извисяване. На ниво его хората само се объркват, защото на ниво его само се придвижват наляво или надясно и могат да отидат или твърде наляво, или прекалено надясно. Могат да стигнат до някоя от тези крайности.

         Така че преди всичко трябва да коригираме егото си. Какво трябва да направим? Трябва да се наблюдаваме и да се присмиваме над себе си. Какво его имаме? По отношение на какво? Ние сме човешки същества, а сега станахме божествени. И с Божественото в нас, със светлината в нас трябва да разберем, че сме частица от Божественото, просто капка в океана от любов. Ако можете да намалите егото си, ако можете да го сведете до действителния “смисъл” на вашето същество, тогава то ще работи по-добре.

Преди всичко трябва да бъдете пример - пример за Сахаджа Йога. И това, което винаги съм ви казвала, е: “Освободете се от вашето его.” То е най-лошото нещо, защото преди всичко носи гняв. Мислите си, че сте нещо велико и можете да правите това, можете да правите онова, защото сте Сахаджа йоги. Това не е вярно. Тъкмо обратното, станете безкрайно смирени, безкрайно смирени и вършете правилни неща. Повече няма да станете, никога повече няма да сте арогантни или изпълнени с гняв. Гневът си отива от вас напълно, напълно. Това ви дава равновесие, дава ви мъдрост, чрез която разбирате каква е вашата работа, защо сте на тази земя, защо тази енергия е дошла при вас, защо сте божии личности. Това е много, много голяма отговорност. Не е необходимо да се грижите за себе си, не. Божественото ще се грижи за вас. Абсолютно. Ще ви закриля, ще се грижи за вас, ще прави всичко, което е небходимо за вас. Но в случай, при условие, че имате его, тогава се откъсвате от реалността, от истината, превръщате се в много избухлива и арогантна личност. Това трябва да приключи.

Не само че Сахаджа Йога не е само за вас, но вие сте за целия свят. Моля ви, опитайте се да разберете. Понякога мислим, че Сахаджа Йога е за нашето усъвършенстване, за нашето добро здраве и пр. Не е така. Тя е за усъвършенстване на другите. Вашите енергии са налице, но не ги прилагате. Все още сте заети. Получавам писма, в които пишете, че това не е наред с нас, онова не е наред. Защо не можете сами да се коригирате? Ако не можете да коригирате себе си, как можете да коригирате другите? Ето това е.

И така, трябва да виждаме нашето его, да бъде го наблюдаваме от състоянието на свидетел -как работи и как се опитва да ни отклони от правилната пътека на движение. Човек трябва да внимава по този въпрос, защото това е последният център, който трябва да бъде отворен. След като бъде напълно отворен, ставате едно с Божественото и всичките ви проблеми ще се решат. Защото тези проблеми са толкова повърхностни и нямат никакво значение. Ще си отидат за нула време веднага щом го постигнете – вашата Сахасрара.

 

Сахасрара Пуджа

Кабела Лигуре, Италия, 5 май 2002 г .
 
 

"Ако сърцето е блокирало, такива хора никога не напредват. Сърцето е източникът на Светлина, то е източникът на Брахма Шакти. Сърцето е седалището на Атма. Ако в сърцето няма жива сила, как тогава ще прогресирате? Трябва да знаете какво да изберете. Ето това трябва да направи Сахаджа Йога от вас. Трябва да израснете и да станете зрели, така че да знаете какво да избирате. Това е Растеж. После не искате от Майка. Не питате никого. Такова развитие трябва да постигнете – “Каквото и да правя, трябва да знам какво правя. Трябва да зная кое е правилно. Трябва да зная как да се поправя. Трябва да знам, че “аз” е Духът, а не егото.” Егото и суперегото не съществуват повече. Духът е този, който ви води." -

Брахма Шакти

Делхи, 11 март 1981 г.

"Когато Брахмарандра се отвори напълно, тогава Раят се отваря вътре във вас. Кундалини, която се е издигнала и ви е дала Реализация, създава такъв фин отвор, че Божественото започва да изспива финото в мозъка. Но ако притискаме този отвор от двете страни с балоните ( на егото и суперегото – б.пр.) – и така ту отваряме, ту затваряме отвора – Божественото оттегля вниманието си. Трябва да го знаете. И ако това се повтаря многократно, Божественото спира да се интересува повече. Всички вие трябва и можете да постигнете състоянието Нирвикалпа. Когато сте в него, само тогава може да напредвате. След Нирвикалпа не можете да падате. Ако някой все още се движи нагоре-надолу, трябва да знае, че още не е постигнал това ниво и трябва да се погледне и да си каже: “Трябва да бъда в Нирвикалпа, откъдето не ще мога да падна”.

image



Тагове:   матаджи,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. budha - m
20.07.2010 18:28
обичам те !
цитирай
2. sahajayoga - обичам те ! Е СТИГА ДЕ НЯКОЙ МОЖЕ ДА ...
20.07.2010 18:37
budha написа:
обичам те !

Е СТИГА ДЕ НЯКОЙ МОЖЕ ДА ГО РАЗБЕРЕ ПОГРЕШНО :))))))))))))

ЗНАМ ЧУВСТВАТА СА СПОДЕЛЕНИ И БЛАГОДАРЯ ЗА ХУБАВИЯТ КОМЕНТАР
НАМАСТЕ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sahajayoga
Категория: Други
Прочетен: 238721
Постинги: 41
Коментари: 94
Гласове: 1347
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930