Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.07.2010 23:50 - Агнйа Чакра
Автор: sahajayoga Категория: Други   
Прочетен: 5499 Коментари: 8 Гласове:
4



                  Агнйа Чакра
         ( шестата чакра в нашата фина система)


image

качества :
  его и суперего , прошка , възкресение

проявления : зрение , слух , мисъл, обусловеност,            спомени, Аз - ът

причини за блокиране: навреждане на себеси, навици, шарещ поглед , неверни представи за Бога, безспокойство, навреждане на другите.


Агнйа Чакра , понякога наричана третото око е разположена в центъра на мозъка . Когато Кундалини преминава през Чакрата , хашите мисловни вълни се разтеглят така , че пространството между две мисли става по  - широко . В състоянието на съзнание без мисли вие наистина чувствате тази прекрасна тишина , която е в сърцевината на създанието.

Човешкият ум е разделен на его (аханкара ) и суперего (манас) . Те са връхните точки на левият и десният канал от нашата фина система които се пресичат  в Агнйа Чакра.

Всичко което преминава в лявата страна - спомени , обусловености , всичко минало, се натрупва в суперегото в дясната страна на мозъка . Както егото така и суперегото е сляпа улица и затова прекомерната активност на лявата страна го издува като балон. Причините затова могат да бъдат силноемоционален темперамент , желанието да навредиш на себеси , робуването на навици и т.н .

Супрегото е в областа на подсъзнанието , където се складира целият минал опит и знания .
image
Егото (Аханкара) е в лявата страна на мозъка и е балонът , в който се издигат парите на дейноста на дясната страна.  В процеса на работа , мислене , планирана , загуба на самообладание , ние изгаряме енергия и отделящата се топлина създава изпарения като в комин на пещ. Но вместо да се разнесат в атмосферата , тези изпарения само издуват балона на егото. Поради това още в ранна възраст фонтанелата се калцираи втвърдява и ние започваме да развиваме нашата обособена самоличности своята концепция за "Аз". Егото обвива сърцето (там където е нашият дух), ние загубваме образа на Духа и се идентифицираме само с този когото наричаме "Аз" .

За да раздуем балона на егото в пропорция с останалият инструмент , трябва да го прободем с иглата на хумора. Наблюдаваики като свидетел егото вие започвате да забелязвате изтънчените му ниомераи манипулации и тогава това става шега. Ние не можем да се борим с егото това е в противоречие с нас самите. Единственото което можем да направим е да намалим обема му с нашият смях. Тогава вече сърцето може да разкъса примката си.

Не че искаме да убием егото - въпреки всичко то си има свое място във нашата фина система , без него не е възможно действието . Но ние искаме да гоо сведем до равновесие със суперегото за да отворим между тях място Кундалини да премине в Сахасрара (седмият енергиен център).

imageАгнйа Чакра - това е мястото на Исус и Мария , тя е тясната врата за която говори Исус в Библията .Исус казва че той е светлината и пътят и това е пътят към небесното царство в Сахасрара. Чрез своята сила на прошката той донесе спасение на човечеството. Агнйа е символа на нашата прошка , без да сме простили тя не може да се отвори и Кундалини да премине през нея.

Най - яркият пример за висша проява на прошка ни показва Исус когато го разпъват Той казва Отче прости им те не знаят какво вършат. въпреки всичките гаври Той прощава на своите мъчители като с това ни показва , че и ние трябва да простим на всички и за всичко,Той беше Божият син и несъмнено ако беше решил можеше да избегне всички тези мъчения , но Той умря на кръста за да ни покаже една висша форма на прошкаи възкресение. Затова истинският символ на християнството е прошката и възкресението а не смърта на кръста и чувството ни за вина , че Исус умря на кръста за да ни спаси. 
Исус умря и след това възкръсна за да ни покаже , че трябва да простим безпрекословно на всички и за всичко.
за да се отвори Агнйа Чакра и Кундалини да премине през нея към Сахасрара ние трябва да простим от сърце и да изчистим ума си от всичката омраза  и злоба , само по този начин можем да постигнем това второ раждане за което се пише във всички свещени писания. 

imageНа физическо ниво Агнйа Чакра отговаря за Епифизата ,Хипофизата , Зрениетои др. 


Тагове:   чакра,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. budha - m
12.07.2010 00:05
da.
цитирай
2. sahajayoga - da. [/quote Благодаря ти за ...
12.07.2010 00:09
[quote=budha]da.[/quote

Благодаря ти за коментара братко НАМАСТЕ
цитирай
3. анонимен - Исус Христос ли е Бог Агни? Също и ...
12.07.2010 00:49
Исус Христос ли е Бог Агни? Също и Вишну? Защото Вишну отначава господар на сетивата, нали?
цитирай
4. sahajayoga - Исус Христос ли е Бог Агни? Също и ...
12.07.2010 14:35
анонимен написа:
Исус Христос ли е Бог Агни? Също и Вишну? Защото Вишну отначава господар на сетивата, нали?

Всъщност Агни е бог на огъня и поема и унищожава всички негативности.
Но не сте ли си задавали въпроса какво значение има с какво име наричаме Бог , не е ли Той един за всички и има ли значение по какъв начин изразяваме почитта си към него. Различните имена са само различни аспекти на всемогъщия Бог. Според мен няма значение с какво име го наричаме и как му се молим , важното е да се спазва основният принцип а той е любовта към всичко живо и неживо в тази природа което е създал Бог за да ни радва.
Не бива да стигаме разбира се до фанатизъм и фундаментализъм и да вършим злини в негово иметака както правят и в момента някои религиозни течения и така както са направили кръстоносците преди няколко века.
В Библията си спомням , че пишеше някъде нещо от сорта на Възлюби ближния си така както обичаш мен ( е не казвам че съм специалист по библейските въпросии че цитирам правилно , просто предавам смисъла) ,няма нужда да се мразим заради етнически и религиозни различия.
Колкото до сравнението на Христос с Агни мога да кажа че елемента на Агнйа Чакра е огън , но в индииската митология Исус се съпоставя също и с Шри Ганеша който е син на Шри Шива и Шри Парвати Ганеша е символ на целомъдрието и детската невинност както и на мъдроста Той е този който премахва всички пречки пред търсачитеи е Божеството на първата Чакра Муладхара в нашата фина система .
цитирай
5. анонимен - Пробвай да изпишеш на T9 от телефона ...
12.07.2010 19:56
Пробвай да изпишеш на T9 от телефона си, думите Ганеша, Будизъм, Даоизъм. В първият ми LG с T9 - Ганеша излизе като Агнеца.
цитирай
6. sahajayoga - Пробвай да изпишеш на T9 от телефона ...
14.07.2010 18:48
анонимен написа:
Пробвай да изпишеш на T9 от телефона си, думите Ганеша, Будизъм, Даоизъм. В първият ми LG с T9 - Ганеша излизе като Агнеца.


Сравняваш го с Исус и смяташ че не е случайн ли?
цитирай
7. анонимен - Божа работа, но будизъм излиза като ...
16.07.2010 08:40
Божа работа, но будизъм излиза като атеизъм.
цитирай
8. sahajayoga - Божа работа, но будизъм излиза като ...
16.07.2010 21:26
анонимен написа:
Божа работа, но будизъм излиза като атеизъм.


Напротив това е истинското смирение без его и обусловености .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sahajayoga
Категория: Други
Прочетен: 236806
Постинги: 41
Коментари: 94
Гласове: 1347
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031